Με την κεντρική ομιλία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, κορυφώθηκαν οι «Διάλογοι της Νισύρου 2024»
Με ηχηρά μηνύματα ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μέρα των «Διαλόγων της Νισύρου 2024», που πραγματοποιήθηκαν στο ομώνυμο ακριτικό νησί, στον κρατήρα «Στέφανο» του ηφαιστείου.
Tις εργασίες άνοιξε η Γενική Συντονίστρια των Διαλόγων, δημοσιογράφος κα Αλεξία Τασούλη.
Στον πρώτο Διάλογο της δεύτερης ημέρας με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Gr-eco Islands, Βιωσιμότητα των νησιών και της Παράκτιας Ελλάδος», συμμετείχαν: η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γ.Γ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), ο Οικονομολόγος και Επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Δικηγόρος- Εργατολόγος και πρ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσιος Τεμπονέρας, η καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών ΕΚΠΑ και κάτοχος της έδρας UNESCO για την κλιματική διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση, ο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και Επικεφαλής Ανάπτυξης του ΜΚΟ WeFor, Μάριος Δαφνομήλης.
Με συντονιστή τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, κ. Φάνη Παπαθανασίου διεξήχθη ένας εποικοδομητικός διάλογος ξεκινώντας από τον καθορισμό της έννοιας της βιωσιμότητας ως ζήτημα βαθιά πολιτικό και κοινωνικό.
Σε συνέχεια της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ένταξη της Νισύρου στα Gr-eco islands, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, είπε, «Καταφέραμε ως χώρα να διαπραγματευτούμε με την ΕΕ και να εξασφαλίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα κυμαίνονται από 1,8 έως 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι από το 2025, με στόχο να επενδυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις και να αξιοποιηθεί στο κάθε νησί». Όπως εξήγησε, βασικές προτεραιότητες αποτελούν η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιών με υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ με φράγματα μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα τους υδάτινους πόρους.
Ανέλυσε τα "πράσινα" project που εξελίσσονται στα ελληνικά νησιά, όπως αυτά στον Πόρο, στην Τήλο, την Χάλκη. Μέσα από τη συνεργασία τέτοιου είδους έργα μπορούν να είναι απόλυτα υλοποιήσιμα, καθώς οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, ενώ η πολιτεία μπορεί να παίξει τον ρόλο του επιταχυντή τέτοιου είδους έργων.
«Η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι ο φάρος και για τα ενεργειακά αλλά και για άλλα θέματα γεφύρωσης περιοχών της ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε ο Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή. Όπως είπε: η ενέργεια που διατίθεται στα νησιά από τον ήλιο, είναι ίση με τα μελτέμια, και πρόσθεσε ότι υπάρχει η αστείρευτη πηγή της γεωθερμικής ενέργειας τόσο στη Νίσυρο όσο και στο Γυαλί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ζερεφό, «η Νίσυρος θα μπορούσε να είναι η καρδιά της καθαρής ενέργειας για όλη την Ελλάδα, προκειμένου να τη δούμε να ευημερεί και να μεταφέρει μέρος του πλούτου και στους ίδιους τους κατοίκους της αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου».
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών, ΕΚΠΑ, και κατόχου της έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, Εμμανουέλα Δούση, όσον αφορά τα κλιματικά ζητήματα, όπως είπε η κα Δούση: Η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 29% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου της σε σχέση με το 1990. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η πράσινη μετάβαση σημαίνει ότι φεύγουμε από ένα σύστημα που αξιοποιούμε ενεργειακές πηγές, που δεν έχουμε, αντικαθιστώντας τες με ενεργειακές πηγές που έχουμε. Η κα Δούση δήλωσε ότι οι πρόσφατες καταστροφές απέδειξαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προκλήσεις, κάνοντας λόγο για την ανάγκη αναβάθμισης των υποδομών, της νομοθεσίας, αλλά και την ενίσχυση ευάλωτων περιοχών.
Όπως τόνισε ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Οικονομολόγος, Επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, απαιτούνται οι απαραίτητες δικλείδες προκειμένου να εξασφαλιστεί μία δίκαιη κλιματική μετάβαση με ορθή αξιοποίηση των πόρων. Επεσήμανε δε, την ανάγκη προτεραιοποίησης των ενεργειακών κοινοτήτων, προσθέτοντας ότι απαιτείται ένα θεσμικό πλαίσιο για αυτοπαραγωγή, έτσι ώστε οι πολίτες να βλέπουν τα οφέλη από την ενέργεια που παράγουν οι ίδιοι. Αναφέρθηκε επίσης σε ζητήματα υπερτουρισμού, αλλά και πολεοδομικών μεταβολών, καθώς επίσης και με ζητήματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, καθώς το χαρακτήρισε ως μία από τις πλέον σημαντικές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Απ ΄ την πλευρά του ο κ. Διονύσιος Τεμπονέρας, Δικηγόρος - Εργατολόγος, πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το ζήτημα της νησιωτικότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ένας μηχανισμός εξάλειψης μεγάλων κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, αλλά και ως σημαντικός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης. Επεσήμανε μάλιστα ότι: Δε νοείται να έχουμε νησιά χωρίς δασκάλους και γιατρούς, ενώ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, όπως η ξηρασία και η λειψυδρία. Σύμφωνα με τον κ. Τεμπονέρα, η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίζει όρους ισότητας μεταξύ των πολιτών, και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια στα νησιά φθάνει με έναν πολύ πιο οξύ τρόπο από αυτό που φθάνει στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεγονός που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Οι κάτοικοι των νησιών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Έχουμε κληρονομήσει μία κατάσταση την οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε ανέφερε ο κ. Μάριος Δαφνομήλης, της Gen Ζ, Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, Επικεφαλής Ανάπτυξης WeFor. «Ορόσημο για τη γενιά μας είναι η πανδημία. Με κύριο χαρακτηριστικό την αυτάρκεια, είμαστε η αιχμή του δόρατος στην βιωσιμότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των νέων θα μπορούσε να επιλέξει ένα προϊόν ακόμα και πιο ακριβό αρκεί να είναι βιώσιμο. Και βιώσιμό δεν είναι μόνο το πράσινο, είναι ένα ολόκληρο στάτους ζωής. Αυτό που θέλουμε να κρατήσουμε είναι η βιωσιμότητα και η συμμετοχικότητα.
Ο κ. Χρήστος Μπασδέκης, Επικεφαλής Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων Πελατών του Ομίλου ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε. ανέφερε ότι οι εταιρείες καλούνται να μετασχηματιστούν απέναντι στις νέες προκλήσεις και επεσήμανε ότι στα επόμενα χρόνια η ΔΕΠΑ αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που θα ξεπεράσει τα 1000 μεγαβάτ, ενώ παράλληλα επενδύει σε έργα βιοαερίου και υδρογόνου που θα χρησιμοποιηθούν στις μεταφορές. Σύμφωνα με τον κ. Μπασδέκη τα τελευταία χρόνια η εταιρεία έχει επενδύσει επίσης σε έργα small scale LNG, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη ναυτιλία.
Ο κ. Παπαθανασίου προσκάλεσε στο βήμα την κα Ειρήνη Φρυγανά, μέλος του ΔΣ της ΜΚΟ WeFor, ζητώντας της να μιλήσει ως εκπρόσωπος της Gen Z. «Είμαστε μία ανατρεπτική γενιά - των μεγάλων προσδοκιών και των μεγάλων απαιτήσεων. Έχουμε και τη θέληση και τη στοχοπροσήλωση, να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε σταθερά τον δημόσιο διάλογο», επεσήμανε -μεταξύ άλλων- η κα Φρυγανά.
O δημοσιογράφος της ΕΡΤ, κ. Φάνης Παπαθανασίου συντόνισε και τον δεύτερο Διάλογο με τίτλο: Τουρισμός και Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός, συμμετείχαν η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, η Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δήμαρχος Ιητών, Γκίκας Γκίκας, η Πρόεδρος του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α, Μαρία Παπαδοπούλου και η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις, Δρ. Φαίη Μακαντάση.
Ο Διάλογος ξεκίνησε με την παρουσίαση της μελέτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις για πρώτη φορά πανελλαδικά, με τίτλο: «Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000».
Στην παρέμβαση της η Διευθύντρια της διαΝΕΟσις, Δρ. Φαίη Μακαντάση υπενθύμισε πως επτά χρόνια πριν, παρόμοια μελέτη διαπίστωνε σε αδρές γραμμές ότι τα οικονομικά οφέλη από την αξιοποίηση του 40% των περιοχών αυτών μπορούν να φτάσουν για την ελληνική οικονομία σε 2 δισ. ευρώ ετησίως. Η διευθύντρια της διαΝΕΟσις έκανε λόγο για μα ανεκμετάλλευτη ευκαιρία, που όπως εξήγησε, χρήζει προσοχής και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, αφού η καχυποψία είναι διάχυτη στο άκουσμα της αξιοποίησης των περιοχών αυτών με στόχο το κέρδος.
Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αφορά το 27% της χερσαίας έκτασης (ήτοι 446 περιοχές) και επομένως αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο για την προστασία του περιβάλλοντος στην χώρα.
Παίρνοντας τη σκυτάλη η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, που συμμετείχε ενεργά στην παρούσα έρευνα στάθηκε στους κανόνες που πρέπει να ισχύσουν ώστε και να προστατευτούν οι συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και να αυξήσουν το οικονομικό τους αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες. Οπως είπε, σύντομα θα υπάρξουν και τα προεδρικά διατάγματα για τις περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura εξήγησε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος της Ιου Γκίκας Γκίκας, που στηλίτευσε την έλλειψη τοπικού πολεοδομικού σχεδιασμού, με συνέπεια την παντελή έλλειψη οργανωμένου σχεδίου στο σκέλος των τουριστικών υποδομών και ζήτησε την θέσπιση κανόνων για το που θα χτίζει και τι ο εκάστοτε επιχειρηματίας στις Κυκλάδες. Για τον δήμαρχο των Ιητών, κρίσιμο παραμένει το ζήτημα των υποδομών στα νησιά, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού για την αύξηση του πληθυσμού στην Ιο και τα υπόλοιπα νησιά, που το χειμώνα είναι έρημα. Στο μεταξύ ο κ. Γκίκας έκανε ειδική αναφορά στο υπέρογκο κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αλλά και του κόστους των διακοπών για μια μέση οικογένεια στα νησιά των Κυκλάδων.
Από την Νίσυρο ξεκίνησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου την καμπάνια της για την προεδρία του κινήματος, θέλοντας με έμφαση, όπως είπε, να αναδείξει την παντελή έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού των ακριτικών νησιών. Σήμερα, εξήγησε, "πάμε να μπαλώσουμε την κατάσταση με ένα ασαφές χωροταξικό σχέδιο που δεν απαντά στις προκλήσεις του υπερ τουρισμού. Κάθε σχέδιο για τον τουρισμό θα πρέπει να αφορά το σύνολο της νησιωτικής χώρας και να είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα έκανε λόγο και για τα όρια των τουριστικών ροών που θα σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής”.
Στην παρέμβαση της, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επεσήμανε ότι η Νίσυρος μπορεί να αποτελέσει ιδανικό αειφόρο προορισμό, αφού είναι ένας τόπος ανοικτό γεωλογικό μουσείο με σπάνιο πολιτιστικό απόθεμα. Αφού σημείωσε ότι ο ΕΟΤ έχει στρατηγικό στόχο την προώθηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης και προώθησης της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον τον πολιτισμό και τις τοπικές κοινωνίες, η κυρία Γκερέκου υπογράμμισε ότι προχωρούν οι δράσεις να ενταχθεί η Νίσυρος στα Greco Islands αλλά και ενέργειες για αναγνώριση γεωπάρκου από την UNESCO.
Οι εργασίες των «Διαλόγων της Νισύρου 2024» κορυφώθηκαν στην «Πόρτα», την πλατεία των Νικειών – ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλου.
Η ΑΘΠ Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι φετινοί «Διάλογοι» θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων, και θα συνδράμουν στην ευαισθητοποίηση για αντιμετώπισής τους. Συνεχάρη, δε, το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος για την οργάνωση των «Διάλογων της Νισύρου» καθώς προσανατολίζονται στην αειφορία των μικρών νησιών του Αιγαίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις πνευματικές και ηθικές ρίζες της οικολογικής κρίσης αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι διάσταση αυτής της κρίσης συνιστά και το γεγονός ότι «ο άνθρωπος, αν και γνωρίζει τα αδιέξοδα των επιλογών του, συνεχίζει να πορεύεται ως να μη εγνώριζε». Μάλιστα, όπως τόνισε, «ενώπιον της οικολογικής κρίσεως τρέφει ματαίας ελπίδας ότι η φύσις έχει τη δύναμη να υπερβαίνει αφ' εαυτής τη συνεχιζομένην ανθρωπογενή καταστροφήν της και να αναπαράγεται».
Αφού σημείωσε πως προφανέστατα υπάρχουν υγιείς αντιδράσεις και ελπιδοφόρες εξελίξεις, αξιόλογες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, δυναμικά οικολογικά κινήματα, επιστημονικές ανακαλύψεις και παρεμβάσεις, πολιτικές αποφάσεις επί τη βάση του κοινού καλού, ποικίλες αντιστάσεις εν ονόματι του σεβασμού προς το ανθρώπινο πρόσωπο και την ακεραιότητα της δημιουργίας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και πολλά άλλα, επισήμανε τις αλλαγές που απαιτούνται.
Πέραν όλων αυτών, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, «απαιτείται ριζική αλλαγή νοοτροπίας και μία αξιολογική ανατροπή, μία μετάβαση από τον προσανατολισμό εις το έχειν εις την στροφήν προς το είναι. Εις ένα οικοφιλικό πολιτισμόν και εις τον πολιτισμόν της αλληλεγγύης». Αλλαγές στις οποίες, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν πνευματικές δυνάμεις, όπως οι μεγάλες θρησκείες, αναπτύσσοντας το οικολογικό, κοινωνικό και ειρηνοποιητικό δυναμικό τους.
Ειδική μνεία έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο φαινόμενο του υπερτουρισμού, που αποτέλεσε κι ένα από τα θέματα των Διαλόγων της Νισύρου, επισημαίνοντας πως τα αδιέξοδά του αποκαλύπτουν την αξία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως μέσο ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα ως συμβολή στον πνευματικό πολιτισμό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ορθή κατανόηση του λεγόμενου θρησκευτικού τουρισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του κεντρικού ομιλητή, ευχαρίστησε το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος και τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Γ. Μίχαλο για την πρόσκληση.
Στη συνέχεια, κάνοντας έναν απολογισμό της προηγούμενης πενταετίας, ο κ. Σχοινάς μίλησε για τα μαθήματα που πήρε η Ευρώπη, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως η περίοδος αυτή σήμανε το τέλος της εποχής της αθωότητας αλλά και τη σημασία της ανθεκτικότητας. «Παλαιότερα θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαμε για πάντα να αγοράζουμε φθηνή ενέργεια από τη Ρωσία ή να εισάγουμε μάσκες, όταν χρειαζόταν, από την Κίνα. Κάναμε λάθος» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως τα «ηλεκτροσόκ» που έχει βιώσει η Ευρώπη, οδήγησαν στην αφύπνιση αλλά και την ωρίμανσή της, αναδεικνύοντας τη σημασία της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας και της οικονομικής ασφάλειας.
Αναφορικά με την ανθεκτικότητα στάθηκε ιδιαίτερα στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας με έναυσμα την απόφαση της Ευρώπης να αγοράσει εμβόλια εξ ονόματος όλων των κρατών μελών, αλλά και στο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, στο οποίο επιτεύχθηκε συμφωνία μετά από δεκαετίες αποτυχίας.
Μιλώντας, δε, για τις προτεραιότητες για το μέλλον έδωσε έμφαση στην ανάγκη ανθεκτικότητας και αυτονομίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στη διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου, των ευρωπαϊκών αξιών και του τρόπου ζωής μας. «Θα πρέπει να παραμείνουμε ένας φάρος λογικής, μέσα σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο αβεβαιότητας» τόνισε.
Στη συζήτησή του με τον Διευθυντή της αγγλόφωνης Καθημερινής, κ. Αθανάσιο Έλλις, ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Αν η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης σε δύο εβδομάδες, η Ευρώπη θα μπει σε περιδίνηση». [...] «Με δυο πολέμους στη γειτονιά μας, με γεωπολιτικές ανασφάλειες, με χίλια ρίσκα, το να ανοίξει μία νέα ευρωπαϊκή κρίση ηγεσίας του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος στην "καρδιά" του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Ευρώπη».
Ο κ. Σχοινάς ρωτήθηκε και για το αν ευθύνεται και η ελίτ της Ευρώπης για την άνοδο της ακροδεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές. «Δεν πιστεύω ότι ζούμε ένα τσουνάμι ακροδεξιάς και λαϊκισμού, όπως προβλεπόταν. Ζούμε ένα νέο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, που θα είναι πιο καλειδοσκοπικό, θα έχει περισσότερα χρώματα, περισσότερη ποικιλομορφία, αλλά ένα κοινοβούλιο μέσα στο οποίο υπάρχει μια σαφέστατη πλειοψηφία πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να πάνε την Ευρώπη μπροστά» απάντησε.
Σχολίασε ακόμη πως «πολλές φορές έχουμε μία συστηματική εθνικοποίηση των ευρωπαϊκών επιτυχιών και κοινοτικοποίηση των αποτυχιών» ακόμη και από φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σημειώνοντας πως χρειάζεται μια «αποβρυξελλοποίηση της Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά την εικόνα της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως «είναι πανθομολογούμενη η βελτίωση του brand της χώρας, που έχει να κάνει και με την οικονομία και με την πολιτική σταθερότητα, αλλά και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Ευρώπη δεν γίνεται πεδίο διαχωρισμού στον ελληνικό, δημόσιο πολιτικό διάλογο».
Σε ερώτηση, δε, αν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του Επιτρόπου, σχολίασε: «είναι θέμα λίγων ημερών, λίγων εβδομάδων. Δεν είναι φυσικά κάτι που εξαρτάται από εμένα, η απόφαση είναι στα χέρια του Έλληνα πρωθυπουργού και τα πράγματα είναι μάλλον απλά: αν εκείνος κρίνει ότι είναι χρήσιμο να συνεχίσω θα συνεχίσω, αν εκείνος κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει μία άλλη επιλογή δεν θα συνεχίσω. Σας διαβεβαιώνω ότι έχω πάρα πολλά πράγματα να με περιμένουν».
«Η εκλογή Τραμπ θα δράσει ως επιταχυντής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»
Ερωτηθείς για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές και το τι θα πρέπει να περιμένουμε ή να φοβόμαστε σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, ο κ. Σχοινάς εκτίμησε πως «η εκλογή Τραμπ θα δράσει ως επιταχυντής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εξήγησε σχετικά: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η εκλογή Τραμπ θα χτυπήσει όλα τα σωστά καμπανάκια για να σπρώξει την Ευρώπη σε μια Ευρώπη δράσης -κατ' αναλογία- των εμβολίων, του Ταμείου Ανάκαμψης και φυσικά εκεί τα ζητούμενα είναι: πρώτον η άμυνα και η ασφάλεια και δευτερευόντως η ανταγωνιστικότητα και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεν μπορεί η Ευρώπη να μείνει αδρανής σε αυτό το ενδεχόμενο. Πρέπει να κανονίσουμε εμείς τα του οίκου μας».
Σε ό,τι αφορά την άμυνα σημείωσε πως «θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε μαζί» στο πλαίσιο μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και να εξετάσουμε «πώς θα το πληρώσουμε». Ειδικότερα για το θέμα των κονδυλίων που θα χρειαστούν σημείωσε πως «λεφτά μπορούμε να βρούμε, όπως τα βρήκαμε στα εμβόλια ή στο Ταμείο Ανάκαμψης» και επισήμανε πως αν σήμερα οι Ευρωπαίοι ξοδεύουμε συνολικά 400 δισ. ευρώ τον χρόνο για άμυνα και δεν έχουμε κοινή άμυνα, μπορούμε με 80-100 δισ. να έχουμε δυο-τρεις κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες.
Κλείνοντας τους «Διαλόγους της Νισύρου 2024», ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία εξαίροντας τη σημασία της λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι πρέπει τα μεγάλα θέματα να συζητιούνται σε μικρούς τόπους, όπως η Νίσυρος, στην ιστορία, τον πολιτισμικό και φυσικό πλούσιο της οποίας αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Παναγιώτης Γ. Μίχαλος ευχαρίστησε με τα θερμότερα λόγια τα Ιδρυτικά Μέλη του Ιδρύματος Γεώργιος Μ. Μίχαλος, την οικογένειά του και όλους όσους έχουν συνδράμει στην επιτυχία των «Διαλόγων της Νισύρου» και συμμετείχαν ενεργά ως ομιλητές και συντονιστές των φετινών «Διαλόγων».