Σκέψεις για το Παρελθόν και το Μέλλον της Πληροφορικής στην Ελλάδα
Ο κλάδος της πληροφορικής στην Ελλάδα ουσιαστικά αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’80, με την ανάπτυξη αρκετών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, με κυρίαρχη όμως την παρουσία και ανάπτυξη της INTRACOM. Η υποδομή αυτή συντέλεσε στη δημιουργία της INTRALOT, ενός επιχειρηματικού επιτεύγματος διεθνούς βεληνεκούς, που αποτελεί case study στον παγκόσμιο κλάδο τυχερών παιχνιδιών.
Η INTRALOT ιδρύθηκε το 1992 και μετά από μερικά δύσκολα χρόνια στο εξωτερικό (κυρίως στα Βαλκάνια και την Ρωσία) αλλά και μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα (Ξυστό Λαχείο, Αθλητικό Στοίχημα, εκσυγχρονισμός του ΟΠΑΠ), κατάφερε να εξαπλωθεί πρώτα στη Λατινική Αμερική και το 2004 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η επόμενη δεκαετία είναι η περίοδος της απογείωσης της εταιρείας, που απέκτησε σημαντικό μερίδιο αγοράς και στις 5 ηπείρους.
Έτσι η INTRALOT έγινε η μεγαλύτερη ελληνική πολυεθνική (ανεξαρτήτως κλάδου) με 80 θυγατρικές σε 60 χώρες του κόσμου. Σήμερα η INTRALOT είναι μια από τις 3 εταιρείες, παγκόσμια, που διαθέτουν την τεχνογνωσία και την τεχνολογία σε όλα τα είδη τυχερών παιχνιδιών για την υποστήριξη των λοταριών διεθνώς. Η επιτυχία αυτή, που ξεπερνά τα όρια μιας εταιρείας και έφερε στο προσκήνιο ενός διεθνούς κλάδου την Ελλάδα, στηρίχθηκε ουσιαστικά στην αξιοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων και των Ελλήνων managers.Με βάση και εφαλτήριο την INTRALOT, ο κλάδος της τεχνολογίας των τυχερών παιχνιδιών στην χώρα μας, έχει ραγδαία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία και πλέον και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις εξαπλώνονται διεθνώς, ενώ παράλληλα η Ελλάδα γίνεται τεχνολογικό hub για διεθνείς εταιρείες του κλάδου.
Στον ευρύτερο τεχνολογικό κλάδο, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, η χώρα μας ευτύχησε να δει την ανάπτυξη ενός μεγάλου αριθμού start ups, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κινείται στον κλάδο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής. Αυτές οι εταιρείες απετέλεσαν ένα νέο success story στην διεθνή αγορά, με αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων. επενδυτικών πρωτοβουλιών στη χώρα μας από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.
Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθεί κανείς και στο ρόλο των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ινστιτούτων στην παραγωγή υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, γεγονός που εκτός από την ανάπτυξη του κλάδου της πληροφορικής, έχει και σοβαρές θετικές κοινωνικές επιπτώσεις.
Τέλος, η επιτυχία της ψηφιοποίησης ενός μέρους των κρατικών υπηρεσιών, που επιτεύχθηκε στα χρόνια της πανδημίας, λειτούργησε διαφημιστικά για την χώρα αλλά και για τον κλάδο διεθνώς. Η ανάπτυξη της υποδομής των τηλεπικοινωνιακών δικτύων με τα νέα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά πακέτα είναι το ζητούμενο για την νέα εποχή.
Το μέλλον ενός κλάδου βέβαια όσο και αν έχει ξεπεράσει τους μέσους όρους, δεν μπορεί να αποκλίνει δραματικά από την εξέλιξη της χώρας σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, πάρα μόνο αν εξαπλωθεί σε άλλες αγορές. Γιατί η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά πλέον και ο εθνικός στόχος ενός θετικού εμπορικού ισοζυγίου στον κλάδο των τεχνολογιών είναι και απαραίτητος και εφικτός.
Η INTRALOT και οι ελληνικές εταιρείες των τυχερών παιχνιδιών το έχουν αποδείξει.